Mitä on agility?

Agility on ihmisen ja koiran yhteistyöhön perustuva liikuntamuoto, joka sopii kaiken ikäisille ihmisille. Suomessa agilityn parissa liikkuu yli 10 000 ja maailmanlaajuisesti yli 100 000 harrastajaa.

Agilityssa ihmisen ohjaama koira suorittaa tuomarin (tai koulutusohjaajan) suunnitteleman esteradan virheettömästi ja mahdollisimman nopeasti. Ohjaaja liikkumalla, kehonsa liikkein ja ääntään käyttäen ohjaa koiraa suorittamaan radalla olevat esteet. Parhaimmillaan agilitysuoritus on ohjaajan ja koiran saumatonta yhteistyötä. Lajissa voi kilpailla tai sitä voi harrastaa ihan vain omaksi ja koiran iloksi.

Agilityn ja kisakirjoja voi ostaa yhdistykseltä virallisissa kisoissa tai ottamalla yhteyttä agilitytiimin vetäjään.

Lisätietoa verkossa:
Lisää agilitysta Suomen Kennelliiton sivuilla
Agilitysäännöstö (Suomen Agilityliitto)

Agilitytiimi

Agilitytiimi vastaa agilitykilpailuihin ja -koulutukseen liittyvistä asioista yhdistyksessä. Tiimi tekee esityksiä agilityyn liittyvissä asioissa johtokunnalle. Tiimiin nimetään syyskokouksessa muutama henkilö, mutta tiimin kaikki toiminta, kokoukset, suunnittelu ja toteutus on avoinna kaikille lajista kiinnostuneille.

Tiimin kokoonpano löytyy kohdasta Yhteystiedot.

Alkeisryhmä

Koirille, jotka eivät ole aikaisemmin harjoitelleet agilityä. Jonkin verran agilityä kokeilleet sekä koirat, jotka eivät vielä osaa kaikkia esteitä.

Agilityn aloittamiseksi koiran perustottelevaisuuden tulee olla kunnossa ja koiran on oltava hallinnassa sekä kytkettynä että vapaana. Alkeisryhmään otetaan rajallisesti koirakoita joko yhteistyötestin tai PAA-ryhmän (perustottelevaisuutta agilityyn aikoville) kautta. Alkeisryhmän järjestämisestä ilmoitetaan erikseen samoin kuin pääsyvaatimuksista.

Agilityn aloittavan koiran täytyy olla 12 kk tai vanhempi, hyvässä fyysisessä kunnossa (ei liian lihava, kiputiloja, ontumista tms.) ja tottelevainen. Agilityä harjoitellaan aina koira irti, joten sen täytyy pysyä ohjaajansa hallinnassa vaikka lähistöllä on muuta toimintaa, ihmisiä ja koiria. Toisia koiria tai ihmisiä kohtaan aggressiivisesti käyttäytyvä koira ei voi harjoitella agilityä.

Agilityn alkeisryhmään on jatkuvasti paljon halukkaita, mutta valitettavasti voimme ottaa alkeisryhmään yleensä kerrallaan noin kymmenen uutta koirakkoa, joskus vapaita paikkoja on vain muutama. Vapaiden paikkojen määrä riippuu siitä, voidaanko alkeisryhmästä siirtää koirakoita ylempään ryhmään. Emme perusta uutta alkeisryhmää ennen kuin olemme varmistaneet, että alkeiskurssin käyneille on mahdollisuus jatkaa seuraavan tason ryhmässsä. Käytäntö miten agilityn alkeisryhmään pääsee, vaihtelee sen mukaan montako vapaata paikkaa ryhmässä on. Joskus järjestetään tasotesti, josta parhaiten menestyvät pääsevät alkeisryhmään ja loput ”Perustottelevaisuutta agilityyn aikoville” -kurssille (PAA), josta siirtyvät sitten seuraavalle alkeiskurssille. Jos paikkoja on vain muutama (viisi tai vähemmän), otetaan ryhmään jonossa olevista koirakoista ne, joiden tiedetään olevan tarpeeksi tottelevaisia. Tämä siksi, ettei tasotestiä kannata muutaman vapaan paikan täyttämiseksi järjestää. Mikäli nettisivuilla ei ole infoa tasotestistä tai PAA-kurssin alkamisesta, ilmoittaudu jonoon ja pidä huolta, että koirasi perustottelevaisuus on agilityn vaatimalla tasolla!

Jatkuvat ryhmät

Nämä ryhmät harjoittelevat kerran viikossa, pyrimme pitämään ryhmäkokona 4-5 koirakkoa tunnissa. Jos jossain ryhmässä koirakoiden osallistumisprosentti on poikkeuksellisen hyvä, pyrimme järjestämään enemmän aikaa per koirakko.

Koulutusvastaava ja koulutusohjaajat jakavat ennen kesä- sekä syyskautta agilitya harrastaneet koulutettavat koulutusryhmiin. Tavoitteena on, että ryhmäläisten taidot ovat suunnilleen samalla tasolla.

Aiemmin käytössä olleesta moniportaisesta tasomäärittelystä on luovuttu, ja ryhmätasoina pyritään pitämään (joustavasti, riippuen kouluttajien määristä ja kokemuksesta):
– Ylimmällä tasolla kilpailevat
– Seuraavalla tasolla olevat, sekä kilapilevia että ei kilpailevia
– Alkeiskurssista seuraavalla tasolla olevat

Näissä ryhmissä harjoittelevilta edellytetään VAS:in jäsenyyttä sekä SAGI:n lisenssiä, lisenssiseurana VAS.